Mamų pasaulis

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2019-10-30

Skanūs nuotykiai "Gardėsio" kepykloje dar labiau sustiprino meilę duonai.

 

 Duonos kepimas man visada atrodė tarsi stebuklinga miltų debesimis apgaubta magija, kuri nuolat tvyrodavo močiutės namuose. Iki šiol pamenu tas akimirkas, kai iš duonkepės ji ištraukdavo dar karštą, tik ką iškeptą duonos kepalėlį ir akimirksiu ją apsupdavome mes, anūkai. Tai būdavo taip nepaprasta. Taip jauku. Taip nepamirštama, kad aš tikrai ilgą laiką tikėjau, kad tokia magija gali būti juntama tik kepant duoną namuose. Bet lygiai tokią pačią ją pajutau ir „Gardėsio“ kepykloje, kurioje kiek apniukusį rudens pirmadienį apsilankėme kartu su Adele. Tai buvo dar vienas mūsų pirmas kartas -  pirmas kartas, kai turėjome galimybę iš arčiau pažinti kepyklos gyvenimą ir bent kelias valandas pabūti jos dalimi. Nepamirštama patirtis. Tikrai!

 

 

MEILĖ DUONAI


 Čia viskas tikra. Viskas daroma nuoširdžiai, su jaukiu rūpesčiu ir meile, su didele atsakomybe ir patirtimi. Vaikštinėdama po kepyklą žavėjausi joje vykstančiu darbu – buvo tikrai įdomu stebėti ne tik automatizuotą jos dalį, tačiau ir dirbančius žmones. Tikrai nustebau, kokią didelę dalį duonos gimimo kelyje sudaro žmogaus rankų darbas, nes buvau tikra, kad viskas bus automatizuota. Pamačius visą šį procesą iš arčiau, pajutus kepykloje dirbančių žmonių meilę bei rūpestį kepamai duonai, supranti, kad kepyklos duona tikrai neatsilieka nuo namuose keptos – ir joje kiekvienas kepapėlis yra lygiai taip pat formuojamas bei apglostomas. Net neabejoju, kad tai yra vienas iš svarbiausių skanios “Gardėsio” duonos ingredientų. Tai meilė duonai, kurią pajunti vos įėjęs pro kepyklos duris.

 

 

 


  24 / 7


  “Gardėsyje” gyvenimas nesustoja 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Duonos kelias iki parduotuvės lentynų yra išties ilgas - tai nuolatinis, sunkus, atsakingas procesas. Procesas, kuris prasideda nuo technologų darbo, vėliau duona yra ragaujama ir tobulinama tol, kol rezultatas tampa  tikrai puikus. Ir tik jau turint galutinę receptūrą kepėjai rūpinasi, kad duona pasiektų kiekvieną iš mūsų.

 

 


 DUONOS KOKYBĖ


  Kai apsilankius kepykloje pamatai, kad čia nėra svarbu tik automatizuotas duonos kepimo procesas ir iškeptos duonos kiekiai, kai pajunti dirbančių žmonių atsakomybę, vertybių svarbą, supranti, kodėl ta duona, pasiekianti mus iš parduotuvių lentynų yra tokia skani ir mėgstama. Ir nors “Gardėsio” kepykla yra viena iš lyderiaujančių kepyklų Lietuvoje, tačiau duona čia kepama laikantis senųjų duonos kepimo tradicijų – į tešlą maišomas natūralus, pačių užaugintas raugas, tešla fermentuojama, o pati duona kepama krosnyje su akmeniniu pagrindu.  

 

 


 SOURDOUGH DUONA


   Ši duona jau tikrai spėjo tapti ypatinga Adelei, nes jos gaminimo procese dalyvavome ir mes. Stebėjome, kaip yra maišoma tešla, miltavome išporcijuotus kepaliukus ir dėjome juos į bambukinius kildinimo krepšelius.  Vėliau iš jų perkėlėme kepaliukus į krosnį ir laukėme, kol iškeps. Ir tik ką iškeptą duoną vežėmės namo - valgėme ją su močiutės gaminta aviečių uogiene užsigerdamos pieno stikline. Magija, tikrai!  
   Ši duona ypatinga tuo, kad yra gaminama su raugu – tiek kvietinė, tiek ruginė.  Kvietinė duona kildinama bambukiniuose krepšeliuose, visai kaip ir mažytėse kepyklėlėse.  Taip pat tiek į šviesią, tiek į tamsią SOURDOUGH “Gardėsio” duoną  yra dedama daigintų rugių sirupe, kurie suteikia ypatingą poskonį. O ruginei duonai tamsią sodrią spalvą suteikia ruginis salyklas – tai natūralus ingredientas, kurio skonis primena girą.
 

 


    Apsilankymas “Gardėsio” kepykloje tik dar labiau sustiprino meilę duonai – dar ilgai su Adele nepamiršime tų ore tvyrančių lengvų miltų dulkelių, mielių ir raugo kvapo, ką tik iškeptos kvietinės SOURDOUGH duonos skonio ir dūzgančio  kepyklos gyvenimo.

 

 

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su "Gardėsis".

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK

 

 

 

 

Naujausi straipsniai