Apie 25 - 30 užkandukų
Kalėdinis šurmulys kiekvieną pagauna už rankų, rodos, tik spėk suktis: užbaigti likusius darbus, papuošti eglutę, pirkti ir pakuoti dovanas, virti karštą šokoladą ar paruošti šventinį stalą atskubantiems svečiams. Ir kartais taip norisi bent minutei išlipti iš to įsibėgėjusio kalėdinio traukinio, leisti paskaityti sau knygą, pažiūrėti gerą filmą ar tiesiog apsikabinti mylimą žmogų. Trumpam. Kelioms minutėms. Arba gudriai atrasti receptus, kurie neprivers ilgai sukiotis virtuvėje. Vienas tokių – kalakutienos rutuliukai su sluoksniuotomis žvaigždelėmis. Greitai pagaminami, skanūs ir tikrai šventiški. Laiko liks ir sau, ir šeimai, ir draugui ar kaimynui.
INGREDIENTAI:
• 1 nedidukas svogūnas;
• 230 g maltos kalakutienos;
• 4 – 6 pievagrybiai;
• 3 – 4 šaukštai džiūvesėlių;
• Šlakelis alyvuogių aliejaus;
• Apie 250 g sluoksniuotos bemielės tešlos.
KAIP GAMINTI:
1.Svogūną ir pievagrybius smulkiai supjaustykite.
2.Šlakelyje aliejaus lengvai apkepkite smulkintus svogūnus, vėliau kartu ir pievagrybius.
3.Apkeptus svogūnus ir pievagrybius, taip pat džiūvesėlius sudėkite į maltą kalakutieną. Suformuokite nedidelius kamuoliukus ir juos apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje. Jei reikia, įpilkite šlakelį aliejaus.
4.Iš sluoksniuotos tešlos suformuokite vidutinio dydžio žvaigždeles. Jas sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 – 200 laipsnių orkaitėje apie 15 – 20 minučių. Tiesa, galite kepti visus ingredientus kartu, t.y., ant sluoksniuotos tešlos žvaigždelių sudėkite susuktus kalakutienos kamuoliukus ir kepkite 180 – 200 laipsnių orkaitėje. Tačiau labai svarbu patikrinti, kad mėsa būtų iškepusi, o sluoksniuota tešla neperkepusi.
5.Ant iškeptų sluoksniuotos tešlos žvaigždelių dėkite po mėsos rutuliuką. Galite papuošti žalumynais arba įsmeigti šventiškus papuošimus. Patiekite su mėgstamu padažu.