Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2019-03-14

12 skanių tortų ir idėja, kaip galima įamžinti pirmuosius 12 kūdikio mėnesių.

 

 Kai buvome tik mes dviese - laikas bėgo kitaip. Šiek tiek lėčiau. Šiek tiek tingiau. Šiek tiek savanaudiškiau. Mažiau planuotai ir daugiau nerūpestingai. Kai tapome dideliu gražiu trejetu laikrodžio rodyklės pradėjo suktis greičiau. Atrodo, dar vos vakar į namus parsinešėme dailią baltą lovytę, juokdamiesi kartu ją rinkome ir galvojome savo būsimai laimei vardus, bandėme įsivaizduoti, ar jos nosytė bus riestesnė nei mano, o plaukučiai suksis dailiomis garbanomis, kaip pas vyrą. Atrodo, dar vos vakar tokią mažą mažą coliukę paėmėme į savo glėbį ir išgyvenome emocijų sukūrį. O dabar jau prabėgo trys metai, kai visas pasaulis telpa glėbyje, kai kasryt pabudus norisi tą didelį stebuklą išbučiuoti iki pat pėdučių, kai kiekviena diena atneša naujus potyrius ir tikrą nesuvaidintą šypseną, kai širdyje meilės telpa tiek daug, kiek niekada netikėjau tiek jos esant. Ir aš vis dar grįžtu į tų pirmų dienų prisiminimus bei labai džiaugiuosi, kad tais pirmaisiais metais nepatingėjau kas mėnesį gaminti po pyragą ir šalia jo fotografuoti savo laimę.    
 12 mėnesių – 12 pyragų! Lygiai tiek jų dalinuosi šiame įraše – tai idėja, kaip galima kiekvieną mėnesį ne tik paversti maža saldžia švente, bet ir įamžinti pirmuosius kūdikio metus. Dalinuosi ja, nes galbūt, laukiantis vaikelio ši idėja taip patiks, kad ir jūsų namuose kiekvienas mėnuo kvepės vis skirtingais pyragais!
 

   


1 MĖNUO

OBUOLINIS ŠOKOLADAINIS

 

INGREDIENTAI:

 

•180 g sviesto;
•2 kiaušinių;
•300 ml miltų;
•100 ml  cukraus;
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•3 – 4 stambiai tarkuotų obuolių;
•6 arb. š. kakavos miltelių;
•saujos mėgstamų riešutų;
•gabalėlio sviesto;
•2 valg. š. cukraus pudros;
•1 valg. š. kakavos;
•50 ml vandens arba pieno

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 – 180 laipsnių temperatūros.
2.Į virtuvinį kombainą sudėkite sviestą, kiaušinius, miltus, cukrų, kepimo miltelius, stambiai tarkuotus obuolius bei kakavos miltelius. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite smulkintus riešutus ir dar kartą išmaišykite.
3.Kepimo indą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite orkaitėje apie 30 min arba kol pyragas bus iškepęs (patikrinkite dantų krapštuku, kad tešla būtų sausa).
4.Paruoškite glajų. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, suberkite cukraus pudrą, kakavą ir įpilkite vandens arba pieno. Glajus turi šiek tiek sutirštėti maišant.
5.Iškeptą pyragą apliekite glajumi ir palikite sustingti.
 


2 MĖNUO

AVIŽINIS KEKSAS SU JUODUOJU ŠOKOLADU

 

INGREDIENTAI:

 

•250 - 300 g avižinių dribsnių;
•400 ml karšto vandens;
•Gabalėlio sviesto;
•2 kiaušinių;
•250 - 300 ml rudojo cukraus;
•6 valg. š. miltų;
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•100 g juodojo šokolado;
•Saujos graikinių ar kitų mėgstamų riešutų.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Orkaitę įkaitinkite iki 180 - 200 laipsnių temperatūros.
2.Avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu ir palikite kelioms minutėms išbrinkti.
3.Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite šiek tiek miltais.
4.Į išbrinkintus avižinius dribsnius įmuškite kiaušinius ir išmaišykite.
5.Suberkite rudąjį cukrų, miltus, kepimo miltelius, išmaišykite.
6.Suberkite ir kapotą juodąjį šokoladą bei smulkintus graikinius riešutus. Viską dar kartą išmaišykite ir supilkite į kepimo formą.
7.Kepkite apie 20 min. Pyragą palikite atvėsti.

 


 
3 MĖNUO

KARAMELINIS OBUOLIŲ PYRAGAS SU RUDUDU

 

INGREDIENTAI:

 

•150 g sviesto;
•7 valg. š. rudojo cukraus;
•2 kiaušiniai;
•150 – 200 ml miltų;
•½ arb. š. kepimo miltelių;
•Žiupsnelio druskos;
•6 – 8 didesnių obuolių;
•300 g Rududu;
•saujos avižinių dribsių.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.100 g sviesto sutrinkite su 5 valg. š. rudojo cukraus, kad gautųsi pakankamai puri masė.
2.Įmuškite kiaušinius ir gerai suplakite. Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais ir sumaišykite iki vientisos masės.
3.Obuolius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sumaišykite su Rududu karamele. Prieš tai galite ją pašildyti įstatę indelį į karštą vandenį. Galite naudoti ir visą indelį šio skanumyno, bet man dar smagu pasmaližiauti su likučiais :)
4.50 g sviesto, avižinius dribsnius, kelis šaukštus miltų ir likusį rudąjį cukrų sutrinkite taip, kad gautųsi trupiniai.
5.Kepimo indą ištepkite sviestu ir pradėkite sluoksniuoti: supilkite paruoštą tešlą. Obuolius ir galiausiai trupinius.
6.Kepkite 180 – 200 laipsnių temperatūroje apie 40 – 50 min.

 

 

4 MĖNUO

LABAI RIMTAS ŠOKOLADINIS BROWNIE


INGREDIENTAI:

 

•3 kiaušinių;
•300 g cukraus;
•50 g sviesto;
•100 g natūralaus juodojo šokolado;
•70 g miltų;
•20 g kakavos;
•Saujos mėgstamų riešutų.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Išplakite kiaušinius su cukrumi kol gaunasi balsva masė.
2.Sviestą su šokoladu sudėkite į dubenį ir kelias minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Išplakite.
3.Plaktus kiaušinius su cukrumi bei sviestą su šokoladu supilkite į vieną dubenį.
4.Į gautą masę suberkite miltus, kakavą bei šiek tiek smulkintus mėgstamus riešutus. Viską išmaišykite.
5.Paruoštą masę supilkite į kepimo formelę ir kepkite 170 lapsnių orkaitėje apie 30 min.
6.Tik ką iškeptą pyragą galite patiekti su ledais.

 

 

5 MĖNUO

ALE MEKSIKIETIŠKAS TORTUKAS SU MASKARPONĖS PAGRINDU

 

INGREDIENTAI:

 

Torto pagrindui:

 

•1 ¼ puodelio arba apie 300 ml miltų;
•½ puodelio arba 100 ml cukraus;
•½ puodelio arba 100 ml nesaldžios kakavos;
•3 valg. š. rudojo cukraus;
•1 arb. š. cinamono;
•žiupsnio druskos;
•1 arb. š. anchio pipiriukų;
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•1 kiaušinio;
•1 puodelio arba apie 200 ml pieno;
•1 arb. š. alyvuogių aliejaus.
 
Maskarponės – grietinėlės pagardui:
 
•    200 ml plakamosios grietinėlės;
•    200 g maskarponės;
•    4 – 5 valg. š. cukraus;
•    Žiupsnio cinamono.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
2.Į dubenį suberkite visus birius produktus ir išmaišykite.
3.Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną bei alyvuogių aliejų ir išmaišykite iki vientisos masės.
4.Kepimo indą ištepkite sviestu ir supilkite paruoštą masę. Kepkite apie 35 - 40 min.
5.Standžiai išplakite grietinėlę.
6.Kitame dubenyje išplakite maskarponę su cukrumi ir cinamonu. Lėtai įmaišykite į grietinėlę.
7.Paruoštą pagardą užtepkite ant iškepto ir jau atvėsti spėjusio pyrago. Pabarstykite cinamonu. Galite atšaldyti šaldytuve, kad pagardas būtų standesnis.

 

 

 

6 MĖNUO

MASKARPONĖS IR RIKOTOS SŪRIO TORTAS

 

INGREDIENTAI:

 

•180 g. Selgos ar kitų mėgstamų paprastų sausainių;
•saujos mėgstamų riešutų (rinkausi anakardžius);
•100 g sviesto;
•250 g maskarponės sūrio;
•250 g rikotos sūrio;
•300 g kondensuoto pieno;
•kelių valg. š. citrinos sulčių (pagal skonį);
•3 valg. š.želatinos.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių.
2.Riešutus lengvai apkepkite keptuvėje be aliejaus, kad gautųsi traškesni. Juos pasmulkinkite.
3.Paruoštus riešutus berkite į sausainių trupinius, supilkite ištirpintą sviestą ir gautą masę dėkite į kepimo indą. Paspauskite, kad gautųsi vientisas dailus pagrindas. Dėkite į šaldytuvą, kol paruošite kremą.
4.Karštame vandenyje išbrinkinkite želatiną.
5.Maskarponės bei rikotos sūrį, kondensuotą pieną ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Spausdama citrinos sultis nuolat ragavau masę, kad nesigautų per daug rūgšti, bet ir taptų gaivi, ne per saldi. Pasikliaukite savo skoniu!
6.Į paruoštą kremą supilkite šiltą želatiną (galite jį išbrinkinti ir vėl atitirpdyti, bet aš pilu dar šiltą želatiną ir jis man kuo puikiausiai sustingdo masę), dar kartą išmaišykite ir supilkite į kepimo formą ant paruošto sausainių pagrindo.
7.Dėkite tortuką į šaldytuvą kelioms valandoms ir laukite, kol sustings. Pakanka kelių valandų.
8.Sustingusį tortą papuoškite šokolado drožlėmis, cinamonu, uogomis ar tiesiog mėtų lapeliais.

 

 

7 MĖNUO

JOGURTINIS TORTUKAS SU ŠILAUOGĖMIS


 INGREDIENTAI:

 

•360 g paprastų sausainių;
•150 g sviesto;
•500 g natūralaus jogurto;
•2 - 3 valg. š. cukraus;
•Kelių valg. š. citrinų sulčių;
•Žiupsnelio citrinos žievelių;
•3 valg. š. želatinos;
•180 – 200 ml plakamosios grietinėlės;
•125 g šilauogių.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sviestą – ištirpinkite.
2.Į sausainių trupinius supilkite ištirpintą sviestą ir gautą masę dėkite į kepimo indą. Paspauskite, kad gautųsi vientisas dailus pagrindas ne tik apačioje, bet ir aukščiau. Dėkite į šaldytuvą, kol paruošite kremą.
3.Karštame vandenyje ištirpinkite želatiną.
4.Į jogurtą suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, paruoštą želatiną ir įtarkuokite citrinos žieveles. Viską išmaišykite.
5.Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Labai lėtai įmaišykite į jogurto masę.
6.Suberkite šilauoges, dar kartą lėtai išmaišykite ir gautą kremą supilkite į paruoštą sausainių pagrindą.
7.Tortą dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, kol sustings. Papuoškite šilauogėmis.

 


8 MĖNUO

ŠOKOLADINIS RIMTUOLIS SU VARŠKĖS – RIKOTOS ĮDARU


INGREDIENTAI:

 

Torto pagrindui:

 

•1 puodelio arba 250 ml miltų;
•½ puodelio arba 150 ml cukraus;
•4 – 5 valg. š. nesaldintos kakavos;
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•1 ¼ puodelio arba 270 ml karšto vandens;
•1 valg. š. alyvuogių aliejaus;
•2 kiaušinių.

 

Trupiniams:

 

•Gabalėlio sviesto;
•2 – 3 valg. š. miltų;
•1 valg. š. nesaldintos kakavos;
•Žiupsnio druskos.

 

Varškės – rikotos sūrio įdarui:

 

•180 g varškės;
•250 g rikotos sūrio;
•100 – 150 g kondensuoto pieno;
•3 valg. š. želatinos.

 

Šokoladiniam glajui:

 

•90 g šokolado kepiniams;
•20 – 30 ml pieno.

 

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
2.Pasiruoškite tortuko pagrindą. Į dubenį suberkite visus birius produktus, supilkite karštą vandenį, alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Išplakite kiaušinius ir taip pat supilkite į ruošiamą tešlą. Gerai išsukite. Pagamintą tešlą pilkite į riebalais išteptą kepimo indą ir šaukite į orkaitę 40 – 50 min.
3.Pasigaminkite trupinius. Sviestą, miltus, kakavą, druską suberkite į dubenį ir pirštų galiukais sutrinkite. Juos berkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir apie 10 – 15 minučių apkepkite orkaitėje.
4.Želatiną ištirpinkite vandenyje. Varškė, rikotos sūrį ir kondensuotą pieną išsukite iki vientisos masės. Supilkite želatiną ir gerai išmaišykite. Taip pat į ruošiamą įdarą suberkite dalį trupinių, lengvai išmaišykite.
5.Jau pravėsusį torto pagrindą perpjaukite perpus. Vieną dalį dėkite į tortinę, supilkite paruoštą įdarą ir užvoškite likusia dalimi. Kelioms valandoms įdėkite tortą į šaldytuvą, kad sustingtų.
6.Šokoladinį glajų ruoškite vandens vonelėje, t.y. į puodą įpilkite vandens, užvirinkite ir įstatykite stiklinį įndą, kuriame būtų trupintas šokoladas ir pienas. Maišydami leiskite šokoladui ištirpti.
7.Ant sustingusio torto užpilkite paruoštą šokoaldinį glajų (pilkite iškart, nes glajus stingsta), užberkite likusius trupinius ir papuoškite mėgstamomis uogomis.

 

 

 

9 MĖNUO
ŠOKOLADINIS LEDŲ TORTAS

 

INGREDIENTAI:

 

Torto pagrindui:

 

•1 puodelio arba 250 ml miltų;
•½ puodelio arba 150 ml cukraus;
•4 – 5 valg. š. nesaldintos kakavos;
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•1 ¼ puodelio arba 270 ml karšto vandens;
•1 valg. š. alyvuogių aliejaus;
•2 kiaušinių.

 

Trupiniams:

 

•Gabalėlio sviesto;
•2 – 3 valg. š. miltų;
•1 valg. š. nesaldintos kakavos;
•Žiupsnio druskos.

 

Ledų įdarui ir šokoladiniam glajui:

 

•1000 ml vanilinių ledų;
•80 g juodo šokolado;
•Kelių valg. š. pieno.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
2.Pasiruoškite tortuko pagrindą. Į dubenį suberkite visus birius produktus, supilkite karštą vandenį, alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Išplakite kiaušinius ir taip pat supilkite į ruošiamą tešlą. Gerai išsukite. Pagamintą tešlą pilkite į riebalais išteptą kepimo indą ir šaukite į orkaitę 40 – 50 min.
3.Pasigaminkite trupinius. Sviestą, miltus, kakavą, druską suberkite į dubenį ir pirštų galiukais sutrinkite. Juos berkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir apie 10 – 15 minučių apkepkite orkaitėje.
4.Ledus sumaišykite su dalimi paruoštų ir jau atvėsti spėjusių trupinių.
5.Jau pravėsusį torto pagrindą perpjaukite perpus. Vieną dalį dėkite į tortinę, supilkite paruoštus ledus ir uždėkite likusią torto dalį. Šokoladinį glajų ruoškite vandens vonelėje, t.y. į puodą įpilkite vandens, užvirinkite ir įstatykite stiklinį įndą, kuriame būtų trupintas šokoladas ir pienas. Maišydami leiskite šokoladui ištirpti.
6.Ant torto užpilkite paruoštą šokoladinį glajų (pilkite iškart, nes glajus stingsta), užberkite likusius trupinius ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad tortas lengvai sustingtų. Per daug nešaldykite, nes skaniausias jis – kaip ledai pradeda lengvai tirpti :)
 


 

10 MĖNUO
MOLIŪGINIS BROWNIE

 

INGREDIENTAI:

 


•1 ½ puodelio moliūgų tyrės (tiesiog be odelės orkaitėje keptas moliūgas ir sutrintas iki vientisos masės) ;
•3 kiaušiniai;
•50 g sviesto;
•4 valg. š. nesaldžios kakavos;
•5 – 6 valg. š. medaus (galite jį keisti ir cukrumi);
•1 arb. š. kepimo miltelių;
•80 g juodojo šokolado;
•Sauja mėgstamų riešutų.


KAIP GAMINTI:


1.Moliūgų tyrę, kiaušinius, sviestą, nesaldžią kakavą, medų ir kepimo miltelius sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Masė turi būti drėgna.
2.Kepimo skardą ištepkite sviestu ar kitais riebalais. Supilkite pyrago masę.
3.Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25 – 35 min., kol vidus bus tik lengvai drėgnas. Išimkite ir palikite atvėsti.
4.Karšto vandens vonelėje ištirpdykite šokoladą. Apliekite juo pyragą ir pabarstykite mėgstamais riešutais. Ir nepamirškite ledų!

 

 

11 MĖNUO
MOLIŪGINIS SŪRIO PYRAGAS


INGREDIENTAI:

 

•180 g paprastų sausainių;
•100 g sviesto;
•2 arb. š. rudojo cukraus pagrindui;
•2 val. š. želatinos;
•250 g maskarponės sūrio;
•200 ml moliūgų tyrės;
•5 – 6 valg. š. rudojo cukraus kremui;
•1 arb. š. cinamono;
•½ arb. š. muskato.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Ir ištepkite kepimo formą riebalais.
2.Sausainius sutrupinkite iki smulkių trupinių, kuriuos sumaišykite su lydytu sviestu ir ruduoju cukrumi. Paruoštą masę dėkite į kepimo formą, išlyginkite ir kepkite porkaitėje apie 10 – 15 min. Išimkite ir palikite visiškai atvėsti.
3.Karštame vandenyje ištirpinkite želatiną.
4.Maskarponę išplakite su ruduoju cukrumi bei moliūgų tyre. Supilkite paruoštą želatiną bei cinamoną, muskatą. Išmaišykite.
5.Gautą kremą supilkite ant paruoštų sausainių pagrindo. Dėkite tortą į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms, kas sustingtų.

P.S. Moliūgų tyrę pasigaminti labai paprasta! Supjaustykite moliūgą į kelis didesnius gabalus, išskobkite sėklas ir dėkite į kepimo popieriumi ištiesą kepimo indą. Kepkite 200 – 220 laipsnių orkaitėje, kol moliūgas labai suminkštės. Moliūgo minkštimą sutrinkite iki vientisos masės.
 

 

12 MĖNUO
PIRMOJO GIMTADIENIO TORTAS BE CUKRAUS

 

INGREDIENTAI:

 

•1 bananas;
•1 persikas;
•½ puodelio pieno;
•1 kiaušinis;
•1 puodelis miltų;
•Gabalėlis sviesto;
•400 g kepinių varškės arba rikotos sūrio;
•250 ml plakamosios grietinėlės.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
2.Bananą ir persiką nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos tyrelės.
3.Kiaušinį išplakite su pienu bei paruošta vaisių tyrele. Pilkite miltus ir maišykite, kad gautųsi vientisa tešla.
4.Kepimo indą ištepkite sviestu ar kitais riebalais. Supilkite tešlą ir kepkite orkaitėje apie 30 min. Iškeptą pagrindą palikite atvėsti.
5.Grietinėlę išplakite iki standumo ir sumaišykite su varške.
6.Tortuko pagrindą perpjaukite perpus ir užtepkite dalį paruošto kremo, uždėkite paplotį ir vėl tepkite kremą. Galite nedaryti pertepimų, o iškart kremą tepti ant pagrindo viršaus. Puoškite pabarstukais, džiovintomis uogomis, vaisių gabalėliais.

 

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK