Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2020-09-19

10 patarimų, kaip paskatinti vaikus pamilti daržoves - bus paprasta, tikrai!

 

 Vaikai ir daržovės pietų dėžutėje! Skamba, kaip du nesuderinami dalykai? Bet tikrai taip nėra! Tereikia šiek tiek magijos ir net patys išrankiausi lengvai susidraugauja su daržovėmis. Ir dažniausiai ta magija slypi pačiose mažiausiose smulkmenose – morkų šiaudeliuose ar nuotaikingose paprikos formelėse, šalia daržovių patiektame padaže, spalvingame vėrinuke – sumuštinuke, sveikuoliškuose daržovių traškiuose ar traškių daržovių kąsneliuose, dažnai ta magija slypi net desertuose, kuriuose slępiasi išdykę burokėliai ar morkos, pačiame drūčiausiame daržovių keksiuke ar spalvingame daržovių suktinuke. Su vaikais viskas paprasta – šiek tiek žaismingo daržovių pateikimo ir pačios rankutės jau nori ragauti! LIDL turgelyje tiek daržovių, kad belieka tik visas jas išskanauti ir pabandyti susidraugauti įdedant jas į darželinukų ar pradinukų pietų dėžutes. Skubame dalintis ne tik 10 triukų, kaip paskatinti vaikus pamilti daržoves, bet ir dviems puikiais receptais, kuriuos išbandžius daržovės taps tik dar labiau pageidaujamos neštis į darželį ar mokyklą!

 


10 triukų, kaip paskatinti vaikus valgyti daugiau daržovių pietų dėžutėje:


1.Daržovės žaismingomis formomis. Vaikai tikrai mėgsta daržoves pateiktas formelėmis – jiems patinka, kai morka būna supjaustytos lazdelėmis, o paprika staiga virsta žvaigždutėmis ar širdelėmis. Tai tikrai labai paprastas, tačiau veiksmingas triukas, kad mažieji pradėtų ragauti ir valgyti daržoves.
2.Padažai. Padažai ir vaikai yra tikrai du geriausi draugai, tačiau neskubėkite iškart galvoti vien tik apie pomidorų padažą. Yra labai daug ir kitų, kuriuos mielai skanauja vaikai – pabandykite šalia lazdelėmis / riekutėmis / formelėmis pjaustytų daržovių patiekti humuso, avokado, varškės padažą, graikišką jogurtą ar tiesiog grietinę. Vaikams tikrai patiks ragauti daržoves su padažais – kaskart patiekite vis skirtingus, eksperimentuokite ir atrasite mėgstamiausius savo vaiko skonius.
3.Daržovės vėrinukuose. Tai dar vienas žaismingas būdas, kaip galima pateikti daržoves vaikų pietų dėžutėse. Tokie vėrinukai dažnai vaikams primena gimtadienius, tad jie mielai paragaus taip paruoštas daržoves darželyje ar mokykloje. Veriant vėrinukus drąsiai verkite tiek vienas daržoves, tiek vėrinukus – sumuštinukus, kuriuose gali karaliauti skirtingos daržovės, duona, mėsa ar sūris.
4.Daržovės rimtuose užkandžiuose. Rimti užkandžiai yra puikus būdas paslėpti daržoves – drąsiai gaminkite skirtingų daržovių keksiukus / vaflius / blynelius, dėkite jas į mėgstamiausius vaiko sumuštinius, kepkite traškius tortilijų krepšelius ar suktinukus, kuriuose pagrindinis įdaras gali būti vien tik iš daržovių. Tokius užkandžius vaikai tikrai mėgsta ir jie kur kas maistingesni bei sveikesni už įprastinius – lai karaliauja kuo daugiau daržovių pietų dėžutėse!

 


5.Daržovės desertuose. Desertai vaikams tikrai patinka ir labai dažnai jie net nesupranta, kad jų mėgstamiausiuose šokoladiniuose keksiukuose yra pasislėpęs burokėlis ar morka. Tikrai! Tokie daržovių desertai ne tik lengvai saldūs, bet ir labai maistingi. Drąsiai eksperimentuokite su daržovių desertais – kepkite burokėlių / morkų / saldžiųjų bulvių keksiukus, gaminkite daržovių pyragus ar formuokite morkų / avokado sveikuoliškus kamuoliukus.
6.Daržovių suktinukai. Labai dažnai vaikams patinka tokia daržovių pateikimo forma, tad ruošdami pietų dėžutę vaikams pabandykite paruošti agurkų suktinukus su sūriu ar varškės padažu, morkų suktinukus su sūriu, varškės padažu, humusu ar kumpiu, cukinijų suktinukus su varškės padažu, tortilijų suktinukus su daržovėmis ar net skaniausių mamos blynų suktinukų su daržovėmis.
7.Traškūs daržovių kąsneliai. Tai dar vienas būdas, kuris padeda vaikams pamilti daržoves – traškūs daržovių kąsneliai ne tik lengvai paruošiami, tačiau ir labai skanūs. Viskas ko reikia, tai pasirinktų daržovių, kiaušinio, tarkuoto kietojo sūrio arba džiūvėsėlių. Kelios minutės paruošimo, dar šiek tik kepimo orkaitėje ir daržovių kąsneliai jau pasiruošę keliauti kartu su vaiku į darželį ar mokyklą.
8.Daržovių traškiai. Traškučiai vaikas visada patinka, tad pabandykite paruošti sveikus bei maistingus daržovių traškius tiesiog namuose – plonai supjaustykite pasirinktas daržoves, pagardinkite jas alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ar kitais mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje, kol jie lengvai apskrus. Drąsiai gaminkite tokius traškius iš morkų, burokėlių, saldžiųjų bulvių, salierų, bulvių, cukinijų ar net pastarnokų. Dėdami paruoštus daržovių traškius į vaiko pietų dėžutę, šalia galite įdėti ir mėgstamą padažą.
9.Daržovių pagardai. Ruošdami daržoves vaikams, nepamirškite pagardinti jas jų mėgstamais pagardais – sūriu, tam tikrais prieskoniais.
10.Žaismingas daržovių pateikimas. Vaikams labai patinka viskas, kas pateikta žaismingai, tad kodėl to nepabandžius su daržovėmis? Tikrai suveiks! Kartas nuo karto galite virvele surišti daržovių lazdeles prikabindami netikėtą raštelį su palinkėjimu, priklijuoti smagius lipdukus prie paruoštų daržovių, naudoti nuotaikingus smeigtukus ar vėliavėles. Net ir viena žaisminga smulkmena gali paskatinti vaiką paragauti, o kiekvienas paragavimas suteikia vis augiau šansų, kad vaikas pradės mėgti vienas ar kitas daržoves.

 

 

KEPTOS MORKŲ, SALDŽIŲJŲ BULVIŲ IR BUROKĖLIŲ LAZDELĖS

 

 Šios lazdelės tikrai labai patinka vaikams – jos traškios, skanios ir smagios mažoms rankutėms. O ir pagaminti jas vieni juokai, vos kelios minutės pasiruošimo ir jau keliauja į orkaitę. Puikiai tinka tiek pietų dėžutei į darželį ar mokyklą, tiek keliaujant ar laiką leidžiant namuose.


INGREDIENTAI:


•1 – 2 žalios morkos;
•1 – 2 žalios saldžiosios bulvės;
•1 – 2 žali burokėliai;
•Žiupsnis druskos;
•Šlakelis alyvuogių aliejaus.


KAIP GAMINTI:


1.Daržoves nuskuskite ir supjaustykite norimo dydžio lazdelėmis.
2.Pagardinkite jas druska bei alyvuogių aliejumi – viską išmaišykite rankomis, kad geriau susigertų.
3.Paruoštas daržoves dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Kepimo pabaigoje galite įjunngti vėjelį, kad lazdelės lengvai apskrustų.
4.Patiekite su mėgstamais padažais – humusu, varškės padažu, jogurtu.

 

 

TRAŠKŪS KALAFIJORO KĄSNELIAI


  Jiems tikrai neatsispirs nei vienas vaikas – jie traškūs, skanūs, smagūs mažoms rankutėms bei labai maistingi. Juos skanu valgyti tiek ką tik iškeptus, tiek jau visai pravėsusius, tiek su padažu, tiek be jo. Ir dar! Pagaminti užtruksite lygiai minutę – labai greitas receptas, vienas du ir viskas keliauja į orkaitę.


INGREDIENTAI:


•1 kalafijoras;
•1 kiaušinis;
•Sauja smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.


KAIP GAMINTI:


1.Kalafijorą supjaustykite mažesniais gabalėliais.
2.Į dubenį įmuškite kiaušinį ir išplakite kartu su tarkuotu sūriu.
3.Į kiaušinio plakinį berkite kalafijoro gabalėlius ir išmaišykite.
4.Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Patiekite vienus ar su mėgstamais padažais.

 

#reklama #LidlPartnerystė #Lidl

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK