Mano saulėta draugystė su džiovintais pomidorais prasidėjo ne taip ir seniai, prieš kokius porą metų, kai svečiuose pas mylimą draugę visai netikėtai paskanavau šio delikateso. Paskanavau taip, kad paskui buvo gėda kelias dienas (neabejoju, ir daugiau), nes nemažas stiklainiukas išgaravo tiesiog akyse! Kapt vieną, kapt kitą ir pati pagavau save, kad nebegaliu sustoti (galiu, bet nenoriu). Ir tiek to, visko būna. Svarbu, kad laiminga ir su tokia kiek gėdinga, bet valiūkiška, šypsena kitą dieną bėgau į parduotuvę rimtaaai apsipirkti :) Na, o šiemet, jau kaip tikra tokių pomidorų ekspertė, pagauta didelio entuziazmo nusprendžiau ir pati pamėginti šiuos šiltnamio karalius susidžiovinti. Gaila, negaliu jų vadinti saulėjė džiovintais, nes ne saulės spinduliais, o dirbtine šiluma džiovintuve lepinosi, tačiau pavyko ne ką mažiau aromatingi ir gardūs. Tad džiovinti pomidorus namuose yra verta. Ir verta dėl kelių priežasčių: visų pirma, taip paruošti pomidorai yra puikus pikantiškas cinkelis daugelyje patiekalų, visų antra, namuose pakvimpa nuostabus žolelių ir pomidorų aromatas, visų trečia, viskas aplinkui tampa saulėta! :)
INGREDIENTAI:
•Pomidorai (kiekio nerašau, nes mes su mama nusprendėme apsirūpinti visai žiemai, tai jų buvo daug);
•Neblogas žiupsnelis rozmarinų, bazilikų, mairūnų.
KAIP GAMINTI:
1.Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, vėliau supjaustykite arba perpus, arba smulkesnėmis skiltelėmis (aš pjausčiau dalį smulkiau, nes man patinka tokius nedidukus pomidoriukus dėti tiesiai į salotas). Taip pat galite pašalinti skystimą bei sėklas, greičiau išdžius.
2.Gausiai apibarstykite norimomis prieskoninėmis žolelėmis ar tiesiog jų mišiniu. Kadangi laiko turėjau su jais pažaisti, tai prieskonius pamaišiau. Artėjant žiemai, manau, kad tokia įvairovė tikrai nepamaišys :)
3.Paruoštas pomidorų skilteles sudėkite į džiovinimo aparatą ir džiovinkite kelias valandas. Smulkesni gabaliukai greičiau sudžiūna, stambesniems prireikia daugiau laiko, todėl kartas nuo karto nepamirškite patikrinti, kad per daug nesudžiūtų.
Virtuvės užrašai. Jei tokio šaunaus aparato namuose nėra, nes aš pas mamytę taip išmaniai džiovinau, tai puikiai pasitarnaus ir orkaitė. Kepimo skardą išklokite folija arba kepimo popieriumi, kad pomidorai nepriliptų ir dėkite į 50 – 70 laipsnių įkaitintą orkaitę. Orkaitės dureles palikite kiek praviras, visai nepamaišys, jei įjungsite ir ventiliatorių.Kantrybės p rireiks belaukiant, bet dėl tokio saulėto rezultato verta, oi kaip verta, pasistengti :)