Pasaulio puodai    Atgal <-

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2015-01-09

Puikaus skonio itališka duona: skaniausia tik ką iškepta, su mėgstamiausiu užtepu šalia.

                                                                            

  Foccacia yra viena populiariausių ir seniausių duonos rūšių Italijoje, savo tekstūra šiek tiek panaši į picos paplotį. Tai yra plokščia, apvali duona, kepama orkaitėje arba krosnyje ir paprastai gaminama iš miltų, mielių, vandens, žiupsnelio druskos ir alyvuogių aliejaus. Kiekvieną kartą ji gali būti vis kitokia, nes įprasta ją gardinti alyvuogėmis, sūriais, įvairiomis žolelėmis ir daržovėmis. Nors jos atsiradimas yra siejamas su neturtingais italų valstiečiais, tačiau dabar tai yra ne tik viena skaniausių duonų, tačiau ir populiariausių užkandžių šalyje. Tai – nacionalinis patiekalas, išsiskiriantis savo nesudėtingu kepimu, puikiu skoniu ir galimybėmis improvizuoti. Šį kartą foccacia su saulėje džiovintais pomidorais bei rozmarinais. Jie puikiai dera su duonos papločiu  ir suteikia kiek neįprastą, bet tikrai gerą skonį.

 


INGREDIENTAI:


•    2 ½ puodelio  arba 600 ml kvietinių miltų;
•    7 g sausų mielių (galima ir šviežias naudoti);
•    2 šaukšteliai cukraus;
•    1 šaukštelis druskos;
•    5 – 6 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
•    250 – 300 ml šilto vandens;
•    Kelių šakelių šviežių rozmarinų;
•    Keli saulėje džiovinti pomidorai.

 

KAIP GAMINTI:


1.Miltus sumaišykite su mielėmis, supilkite druską, cukrų ir labai atsargiai palaipsniui pilkite šiltą vandenį. Gerai išmaišykite, kad tešla būtų tiršta. Supilkite ir alyvuogių aliejų. Tešlą gerai išminkykite rankomis, susukite į kamuoliuką ir palikite 1 – 1,5 valandos ramiai jau iškilti. Tiesa, dubenį, kuriame guli tešlos rutulys, uždenkite drėgnu rankšluoksčiu ir padėkite šiltai.
2.Kai tešla jau bus iškilusi vos nedvigubai, ją dar kartą išminkykite ir palikite kokias 10 minučių pastovėti. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos jų suformuokite po ovalios formos focaccia duonelę, padėkite į kepimo popieriumi ištiestas skardas ir dar kartelį uždenkite drėgnu rankšluosčiu - leiskite joms susigulėti kokias 15 – 20 minučių. Jau tikrai paskutinis kartas ir bus galima ruošti kepti! :)
3.Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
4.Kiekvieną paplotį ištepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, įspauskites saulėje džiovintų pomidorų gabalėlius ir rormazinus. Paruoštas itališkas duoneles šaukite į orkaitę kokioms 25 minutėms, kol dailiai pasidengs traškia plutele.

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK