Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2013-12-21

Ilgai kepantis, tačiau gardus jautienos kumpis, kuris puikiai tinka šventinei vakarienei su šeima :)

                                                            

    Žvarbų šventinį žiemos vakarą, kai už lango negailestingai spaudžia šaltukas, nieko nėra geriau už jaukų visos šeimos susibūrimą, kuriam puikiai tinka ilgai ruoštas ir nepaprastai gardus jautienos kumpis su krienų bei obuolių padažu. Žemoje temperatūroje keptas kumpis gali pareikalauti nemažai kantrybės laukiant, kol iškeps, tačiau laukti verta: vien dėl traškios plutelės ir sultingo vidaus.

 


INGREDIENTAI:


•    1 kg jautienos kumpio;
•    Kelios šakelės džiovintų šalavijų;
•    Nemažas žiupsnelis džiovintų čiobrelių;
•    Žiupsnelis rupios druskos;
•    Gabalėlis sviesto ;
•    200 ml neriebios grietinėlės;
•    1 arb.š. citrinos sulčių;
•    Žiupsnelis cukraus;
•    1 obuolys;
•    5 – 6 arb. š. krienų


KAIP GAMINTI:


1.Per visą jautienos kumpį keliose vietose šiek tiek įpjaukite įstrižai ir išilgai. Gausiai apibarstykite džiovintais šalavijais bei čiobreliais.
2.Įkaitinkite orkaitę iki 80 laipsnių ir dėkite paruoštą jautienos kumpį. Kepkite 2,5 - 3 valandas, kol mėsa taps minkšta. Tiesa, tai bus vidutiniškai iškepta mėsa, jei norisi, kad mėsa būtų visiškai iškepusi, kepti teks kiek ilgiau, apsišarvuokite kantrybe :)
3.Kai jautiena suminkštės, apibarstykite ją druska, apdėliokite keliais sviesto griežinėliais ir įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros ir dar apie 20 minučių apkepkite, kad gautųsi traški plutelė.
4.Grietinėlę lengvai suplakite.
5.Citrinos sultyse ištirpinkite žiupsnelį cukraus ir druskos. Supilkite į grietinėlę ir dar kartą paplakite.
6.Įtarkuokite į grietinėlę obuolį. Vėl suplakite. Sudėkite krienus ir viską gerai išmaišę padėkite šaltai, kol kumpis bus paruoštas.
7.Iškeptą jautienos kumpį patiekite kartu su padažu. Tiesa, jis gardus ir pravėsęs :)

 

         

 

 

 

 

 

Receptas publikuotas maisto tinklaraštininkų žurnale "Debesys" Nr. 6 (10) Žiema 2013/2014 :)

 

 

 

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK