Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2018-12-17

Tradicijos, kurios surenka visą šeimą ir dovanoja nepaprastą laiką kartu.

  Kartu su Malsena prisiminėme, kad mūsų šeima, kaip ir daugelis kitų šeimų, neįsivaizduoja Kūčių be kūčiukų. Tai pats nostalgiškiausias kiekvienos žiemos patiekalas ne tik man, mano sesei, tačiau lygiai taip pat ir mano mamai bei tėčiui, net močiutei ir seneliui. Tai patiekalas, kuris daugelį metų drąsiai keliauja iš kartos į kartą savyje talpindamas nepamirštamą istoriją ir akimirkas praleistas su šeima. Ir patys skaniausi kūčiukai visada pavyksta kepant visiems kartu – nesvarbu, galbūt, tėtis sėdės šalia ir gers kavą, galbūt, močiutė tik vadovaus ir sakys, kaip geriau daryti, galbūt, mažos rankytės netyčia ims ir išvers dubenį su tešla ant grindų, bet tas jaukus šurmulys virtuvėje tikrai sukurs tokią magiją, kurią ilgai nešiosite savo širdyse. Ir skanesnių kūčiukų niekur kitur nebus!
 Aš iki šiol kaskart skanaudama kūčiukus prisimenu tą nerūpestingą laiką, kurį leisdavome pas močiutę virtuvėje, stebint, kaip ji iš paruoštos tešlos akimirksniu virtuvėje palieka miltų debesis ir į orkaitę pašauna kūčiukus. Man tai visada būdavo magija, magija, kuri primena apie artėjančias Kūčias, apie Kalėdas, apie dovanas, apie juoką ir pokalbius visiems susėdus prie stalo, apie tą patį tikriausią laiką kartu, apie šilumą širdyje ir šypsenas veiduose. Ir visus tuos prisiminimus saugo kūčiukai. Esu tik vieną vienintelį kartą aš mačiau, kaip mano prosenelė kepė kūčiukus ir iki šiol pamenu, kaip močiutė bei mama visą tą laiką kantriai stebėjo, padėjo ir mokėsi. Ir tą akimirką supratau, kad šis receptas yra labai svarbus visai šeimai, mačiau, kaip žybėjo prosenelės akys pasakojant apie savo vaikystę, apie jų tradicijas Kūčių dieną kepti kūčiukus, apie tą laiką kartu, kurį praleisdavo visa šeima virtuvėje. Aš jau daug ko nepamenu, bet ta akimirka iki šiol yra išlikusi, kaip nuostabus ir įsimintinas prisiminimas. Ir kai žinai tą istoriją, žinai, kaip tai buvo svarbu prieš daugelį metų ir kaip tai vis dar yra svarbu šiomis dienomis, supranti, kad tas receptas dar keliaus daugelį metų iš kartos į kartą. Neabejoju, kad jis jau spėjo pasikeisti ir dar daug kartų gali keistis, bet ta tradicija kepti kūčiukus visiems kartu išliks ir toliau sėkmingai žygiuos iš kartos į kartą.

 

 

Viena močiutė kūčiukus kepa likus kelioms savaitėms iki Kūčių, kita močiutė turi gilią tradiciją kepti juos tik Kūčių dieną, tad ši tradicija išliko ir mūsų šeimoje. Dažniausiai jau Kūčių rytą namų virtuvėje prasideda visą dieną netylantis šurmulys, kuris trumpam prityla iškepus pirmąją skardą kūčiukų – visi susėdame juos skanauti su pienu. Ir būtinai su kokiu seniai matytu kalėdiniu filmu.

Adelė yra mūsų mažoji padėjėja, kuri nuolat sukiojasi virtuvėje, kad ir ką begamintume. Tad ir kepant kūčiukus ji visada būna šalia. Smagiausia ir mylimiausia jos kūčiukų kepimo dalis yra tešlos minkimas – kaskart užtrunkame, kol mažajai virtuvės šefei pabosta tešla tarp pirštų. Močiutė, kuri vis dar stengiasi vadovauti kūčiukų kepimui, visada jai duoda suberti ir supilti visus ingredientus, leidžia jai maišyti tešlą, vėliau minkyti. Šiais metais jau, manau, kad Adelė bus prileista ir prie atsakingiausios dalies – kūčiukų formavimo.   

 

 

RECEPTAS:
3 – 4 skardos kūčiukų


INGREDIENTAI:

•200 ml šilto vandens;
•400 – 500 g Malsenos kvietinių miltų;
•15 g šviežių mielių;
•Keli valg. š. aguonų;
•Keli valg.š. cukraus (pagal skonį);
•Šlakelis aliejaus.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Mieles ištrinkite su cukrumi, viską sudėkite į šiltą vandenį, išmaišykite. Suberkite dalį miltų ir padėkite šiltai, kad iškiltų.
2.Likusius miltus išsijokite dubenyje ir sumaišykite su aguonomis.
3.Kai tešla jau bus iškikilusi, suberkite likusius miltus, supilkite  aliejų, taip pat suberkite dar šiek tiek cukraus, jei norisi saldesnių kūčiukų.
4.Užminkykite tešlą, kol nebelips tarp rankų. Jei limpą, įdėkite dar šiek tiek miltų.
5.Dubenį su išminkyta tešla uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltoje vietoje, kol tešla pakils. Močiutė tešlą laiko kelias valandas, kol iškyla.
6.Ant didelės medinės lentos pabarstykite miltus ir padėkite jau iškilusią tešlą, išminkykite.
7.Iš tešlos tarp delnų suformuokite nestorus volelius, kuriuos supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Visus gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos – palikite tarpus tarp jų, kad nesuliptų kepdami. Kepkite 170 – 180 laipsnių temperatūroje apie 10 – 15 min.

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK