Mane žavi iš kartos į kartą keliaujantys receptai, receptai, kurie turi savo istoriją, kartas nuo karto šiek tiek besikeičiantį skonį ir savo magiją. Tai patiekalai, kuriuos kažkada nedidukėje kaimo trobelėje mano močiutei gamino jos mama ar net močiutė, patiekalai, kuriuos vėliau dar jauna baltapūkė močiutė gamino mano mamai ir mums, dviems anūkėms, tai patiekalai, kuriuos gamino mano mama, o dabar gaminu ir aš. Ir tikiu, kad dalis jų dar tikrai keliaus daugelį metų iš kartos į kartą nešdami nepamirštamą mūsų giminės istoriją. Lygiai taip kaip šis obuolių pyragas su varške, kuris vaikystę primena ne tik man, mano mamai, bet ir mano močiutei. Gal kiek pasikeitęs, gal kiek sumodernėjęs, bet jis vis dar išdidžiai keliauja tolyn.
INGREDIENTAI:
•2 pakeliai pačių paprasčiausių sausainių;
•300 g sviesto;
•3 kiaušiniai;
• 300 g varškės;
•Keli gausūs šaukštai cukraus;
•Geras žiupsnis cinamono;
•Žiupsnis vanilės;
•Keli dideli obuoliai (daugiau – skaniau);
•Puodelis miltų.
KAIP GAMINTI:
1.200 g sviesto išlydikite, o sausainius sutrupinkite. Viską kartu sumaišykite, dėkite į sviestu išteptą kepimo skardą ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
2.Išplakite kiaušinius. Sumaišykite plakinį su varške iki vientisos masės, pagardinkite ją cukrumi, cinamonu, vanile. Paruoštą masę pilkite ant kepto pyrago pagrindo.
3.Obuolius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, sumaišykite su dar vienu kitu šaukštu cukraus. Suberkite juos ant varškės.
4.Likusį sviestą sutrinkite su miltais iki trupinių ir berkite ant obuolių – bus trupininis pyrago viršus.
5.Paruoštą pyragą kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 50 min.
Nuotraukos: Karolina "Kitokia akimirka".