Pasaulio puodai    Atgal <-

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2014-03-13

Nepaprastai gardi, kvepianti Italija naminė duonelė. Ir visai nesudėtinga ją pagaminti! :)

                                                                             

  Koks geras jausmas yra pačiai rūpestingai maišyti, minkyti tešlą ir nuolat žvilgčiojant į orkaitę iškepti nepaprastai gardžią itališką fokačiją. Žinoma, ji dar gardesnė vien dėl to, kad pačios gaminta. Savomis rankomis rūpestingai išmyluota ir išpuoselėta. Bet svarbiausia, kad man pa-vy-ko-oo! Sėdžiu sau dabar prie kompiuterio ir su šypsena prisimenu, kaip prieš geras penkias minutes nukritusi ant grindų, susidėjusi koją ant kojos, rankomis plėšiau ir valgiau dar šiltutę fokačiją. Ir džiaugsmingai šūkavau, kaimynai, ar jaučiate kaip viskas aplink kvepia? Čia aš kepu itališką duonelę! :) Kol dar entuziazmas nepraėjo, greitu metu vėl pulsiu minkyti, maišyti kokį kitą fokačijos variantą. Gal su džiovintais pomidorais. Gal su kumpeliu. O gal su sūriu.

 


INGREDIENTAI:


•    2 ½ puodelio arba 600 ml kvietinių miltų;
•    7 g sausų mielių (galima ir šviežias naudoti);
•    2 šaukšteliai cukraus;
•    1 šaukštelis druskos;
•    5 – 6 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
•    250 – 300 ml šilto vandens;
•    Kelių šakelių šviežių rozmarinų;
•    Indelio juodųjų alyvuogių be kauliukų. Tikram itališkam skoniui labiausiai tinka tos skanuolės Kalamata alyvuogės :)

 

 

KAIP GAMINTI:


1.Miltus sumaišykite su mielėmis, supilkite druską, cukrų ir labai atsargiai palaipsniui pilkite šiltą vandenį. Gerai išmaišykite, kad tešla būtų tokia tiršta drūta. Supilkite ir alyvuogių aliejų. Tešlą išminkykite rankomis, taip daugiau ir stipriau, susukite į kamuoliuką ir palikite 1 – 1,5 valandos ramiai jai iškilti. Tiesa, dubenį, kuriame guli tešlos rutulys, uždenkite drėgnu rankšluoksčiu ir padėkite šiltai. Maniškė, kaip katinas ant palangos prieš saulytę šildėsi :)
2.Kai tešla jau bus iškilusi vos nedvigubai, ją dar kartą išminkykite ir palikite kokias 10 minučių dar pastovėti. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos jų suformuokite po ovalios formos focaccia duonelę, padėkite į kepimo popieriumi ištiestas skardas ir dar kartelį uždenkite drėgnu rankšluosčiu, leiskite joms susigulėti kokias 15 – 20 minučių. Jau tikrai paskutinis kartas ir bus galima ruošti kepti! :)
3.Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
4.Kiekvieną paplotį ištepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, įspauskite juodąsias alyvuoges ir rozmarinus. Paruoštas itališkas duoneles šaukite į orkaitę kokioms 25 minutėms, kol dailiai pasidengs traškia plutele.

 

             

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK