Pasaulio puodai    Atgal <-

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2014-05-13

Nepaprastai gardi tikra sardinietiška duona: traški, lengva ir puikiai tinkanti su užtepėlėmis :)

                                                                             

   Vienas iš tradicinių Sardinijos patiekalų yra duona Pane Carasau, tiksliau, tokie ploni traškūs kvietinių miltų papločiai, kuriuos beprotiškai skanu valgyti su užtepėlėmis, parmos kumpiu, įvairiausiais sūriais ar įmantriausiais padažais. Šios duonos receptas siekia tikrai senus laikus, kai piemenys iš namų iškeliaudavo ilgiems mėnesiams ir į kelionę pasiimdavo ilgai negendančius papločius, kurie sausai laikomi gali išstovėti ilgiau nei pusę metų, o kartais ir visus metus. Tikrasis papločių kepimo procesas - sudėtingas, reikalaujantis kantrybės ir jėgos. Gerai išminkyta tešla yra labai labai plonai iškočiojoma į lakštus, kurie apkepami aukštoje, net 840 laipsnių temperatūroje. Vėliau jie išimami iš krosnies ir supjaustomi į apvalius papločius, kurie dedami vienas ant kito ir lengvai paspaudžiami. Atvėsusius papločius reikia kepti dar kartą, kol jie tampa traškūs bei įgauna auksinę spalvą. Dar kartą yra tvirtai paspaudžiami vienas ant kito, kad nesusidarytų puslelių ir jie išliktų lygūs. Ir tik atvėsus papločiams, juos galima aptepti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska ir paskutinį kartą lengvai pašildyti krosnyje. Namų sąlygomis išsikepti identišką Pane Carasau yra labai sudėtinga, nors ir atrodo, kad daug produktų jiems nereikia, bet kantrybės ir susikaupimo pareikalauja nemažai. Bet verta. Tikrai :)

 

 

INGREDIENTAI:

 

•    1 ¾ puodelio kvietinių miltų;
•    1 ½ puodelio manų kruopų;
•    7 g sausų mielių;
•    Žiupsnis druskos;
•    1 puodelis šilto vandens;
•    Keli šaukštai alyvuogių aliejaus;
•    Kelios šviežių rozmarinų šakelės.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Kvietinius miltus, manų kruopas, sausas mieles ir žiupsnį druskos sumaišykite dubenyje.
2.Į birius produktus atsargiai supilkite puodelį šilto vandens. Viską išmaišykite, lengvai paminkykite ir suformuokite tešlos kamuolį, kurį palikite maždaug valandą pastovėti.
3.Tešlą dar kartą gerai išminkykite ir palikite valandai pastovėti.
4.Tešlai antrą kartą pastovėjus, ją dar kartelį suminkykite ir padalinkite į 8 dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite kaip galima ploniau.
5.Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių.
6.Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Į jas sudėkite iškočiotos tešlos paplotėlius.  
7.Kiekvieną paplotėlį kepkite po 5 minutes. Visus iškepusius paplotėlius dėkite vienas ant kito, kaskart uždėdami kokią lentelę, kad šiek tiek pasispaustų ir palikite atvėsti.
8.Prieš patiekiant, kiekvieną paplotį patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, šviežiais rozmarinais ir dar minutę kitą pašildykite orkaitėje (200 laipsnių), kol taps jie traškūs.

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK