Pasaulio puodai    Atgal <-

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2015-03-24

Pietų dėžutė, kuri kvepia Indija, užburia savo prieskonių, spalvų bei skonių gausa.

 

 Taip laukiamas pavasaris visada ateina kartu su Kino pavasariu, jaudinančiu, provokuojančiu, kaskart dovanojančiu puikias emocijas, draugiją ir gerus filmus. Filmus, kurie būna tokie skanūs, kad nejučia kyla noras sukiotis virtuvėje ir improvizuoti, atrasti naujus skonius, kvapus, spalvas. Vienas tokių – pernai rodytas režisieriaus Ritesho Batros filmas “Pietų dėžutė”, pasakojantis apie Mumbajuje populiarias pietų pristatymo paslaugas, sumaišytus adresatus, netikėtai gimusius jausmus ir indiškų patiekalų žavesį. Tas ryškias spalvas, aštrius skonius ir aromatus lengva perkelti į savo virtuvę, paskęsti prieskonių įvairovėje ir atrasti žiupsnelį nenuspėjamos tolimosios Indijos. Tokia pietų dėžutė tikrai nenuobodi ir labai gardi. Joje įsitaiso aštri vištiena Madras Curry, naan duonelės, ryžiai su žirneliais ir kuminu Pulao bei bananinis lassi gėrimas.

 

 

Naan duonelė (6 paplotėliai) 

 

 Naan – senoji gardžioji indų duona, daugybę metų kepama iš kartos į kartą. Dažniausiai ji patiekama dar karšta, užtepta ghi arba paprastu sviestu. Šiuos kartu traškius ir minkštus paplotėlius galima lengvai išsikepti savo virtuvėje, gardinant tiek šviežiais, tiek džiovintais priekoniais, česnakais ar tiesiog tirpintu sviestu.


INGREDIENTAI:


•    2 puodeliai arba 500 ml miltų;
•    ½ a.š. druskos;
•    1 a.š. cukraus;
•    1 a. š. kepimo miltelių;
•    ½ puodelio natūralaus skonio jogurto;
•    ½ puodelio šilto pieno;
•    1 a.š. alyvuogių aliejaus;
•    Gabalėlis sviesto.


KAIP GAMINTI:


1.Į dubenį suberkite  miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Sumaišykite.
2.Pieną išmaišykite su jogurtu ir pamažu pilkite į dubenį su biriais produktais. Šaukštu lengvai maišykite.
3.Įberkite dar šiek tiek miltų, supilkite alyvuogių aliejų ir rankomis išminkykite tešlą. Suformuokite tešlos kamuolį ir jį palikite šiltai pabūti apie 2 valandas.
4.Tešlą padalinkite į 6 nedidukus kamuoliukus. Iš jų suformuokite nedidukus paplotėlius. Aptepkite lydytu sviestu. Taip pat galite juos pagardinti pasirinktais prieskoniais.
5.Kepimo orkaitę įkaitinkite iki 250c temperatūros. Įdėkite kepimo skardą ir kai ji įkais, sudėkite tešlos paplotėlius.
6.Kepkite apie 3 min kiekvieną pusę, t.y. vienai pusei apkepus, apverskite paplotėlius ir juos šiek tiek paspauskite.
7.Iškeptus paplotėlius suvyniokite į rankšluostį.

 

 

Vištiena Madras Curry (2 - 3 porcijos)

 

 Labai aštri, ryškaus skonio vištiena Madras yra tradicinis indų virtuvės patiekalas, kilęs iš Madras regiono, įsikūrusio pietrytinėje šalies pusėje. Šio patiekalo variantų yra daugybė, todėl improvizuoti virtuvėje su prieskonių debesimis labai smagu!

 

INGREDIENTAI:

 

•    400 - 500 g vištienos filė;
•    Gabalėlis ghi sviesto (jei neturite, tiks ir paprastas);
•    1 vidutinis svogūnas;
•    2 – 3 skiltelės česnako;
•    1 a.š. džiovintos aitriosios paprikos gabalėlių;
•    1 a.š. aitriosios paprikos miltelių (jei norisi labai aštriai, dėkite daugiau);
•    ½  a.š. džiovintos ciberžolės;
•    ½  a.š. džiovinto kumino;
•    ½ a.š. džiovintos kalendros;
•    400 g smulkintų konservuotų pomidorų;
•    200 ml vandens;
•    Kelios šakelės šviežios kalendros arba petražolių.

 

KAIP GAMINTI:

 

1.Vištienos filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir lengvai apkepkite svieste.
2.Apkepus vištienai, ją išimkite iš keptuvės.
3.Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite kubeliais, nediduką gabalėlį imbiero sutarkuokite. Viską suberkite į keptuvę, kurioje kepė vištiena ir kelias minutes maišant lengvai apkepkite. Jei reikia, įdėkite dar gabalėlį sviesto.
4.Lengvai apkepus svogūnams, suberkite džiovintos paprikos gabalėlius, aitriosios paprikos miltelius, ciberžolę, kuminą bei kalendrą. Minutę kitą dar lengvai apkepkite.
5.Supilkite pomidorus ir kartas nuo karto maišant viską troškinkite apie 10 min.
6.Įpilkite 200 ml vandens. Sudėkite iškeptą vištieną ir uždengę keptuvę dangčiu troškinkite apie 20 – 30 min. Jei padažas darysis per sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens.
7.Patiekalą pagardinkite smulkintomis šviežiomis kalendromis arba petražolėmis.

 

 

Ryžiai su žirneliais ir kuminu Pulao  (2 – 3 porcijos)

 


 Birūs, dažnai aštrūs ryžiai yra vienas populiariausių patiekalų Indijoje. Tai  - pulao. Jis puikus! Paprastas, kvapnus, greitai pagaminamas ir tikrai tinkantis gardiems lengviems pietums mokykloje, darbe ar tiesiog jaukiai iškylai gamtoje.


INGREDIENTAI:


•    Gabalėlis ghi arba paprasto sviesto;
•    1/3  a.š. kumino;
•    1 puodelis šaldytų žirnelių;
•    1 puodelis basmati arba plikytų ilgagrūdžių ryžių;
•    Žiupsnelis druskos.


KAIP GAMINTI:


1.Į įkaitintą puodą dėkite gabalėlį sviesto ir įberkite žiupsnelį kumino. Minutę maišant lengvai apkepkite.
2.Suberkite į puodą šaldytus žirnelius ir minutę  kartas nuo karto maišant lengvai apkepkite.
3.Nuplautus ryžius taip pat suberkite į puodą. Įberkite žiupsnelį druskos. Viską sumaišykite ir įpilkite du puodelius vandens. Užvirkite vandenį ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite puodą dangčiu ir virkite, kol vanduo išgaruos.
4.Išvirus ryžiams, palikite juos dar kelias minutes pastovėti.

 

Banananinis lassi gėrimas (2 porcijos)


 Indiškas jogurto gėrimas lassi yra tikra atgaiva belaukiant saulėto pavasario. Tirštas, sodraus skonio, gaivus ir sveikas. Dažnai tai yra netgi labai neįprastas gėrimas, gardinamas kuminu, medumi, cukrumi bei įvairiais vaisiais. Paragaujam bananų skonio lassi!


INGREDIENTAI:


•    150 ml graikiško jogurto arba paprasto natūralaus skonio jogurto;
•    150 ml šalto vandens;
•    2 bananai;
•    1/3 a.š. kumino;
•    Keli ledukai.


KAIP GAMINTI:


1.Jogurtą, vandenį, bananus, kuminą ir ledukus sudėkite į kokteilinę. Viską sutrinkite.
2.Galite papuošti mėtų lapeliais. Patiekite šaltą.

 

 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK